Sârniki – rețetă rusească cu iz de copilărie
iMaMA

Sârniki – rețetă rusească cu iz de copilărie

Am făcut sârniki și mi-am adus aminte de copilărie. N-am mai mâncat fix de atunci, habar n-am de ce. Noroc cu  momentul acela în care prea aveam brânză proaspătă de vaci în frigider și prea nu mai aveam chef să fac (iar) clătite cu brânză (ca cele de AICI).

Au ieșit pufoși și s-au mâncat enervant de repede. Abia am apucat să fac poza asta, atât de ”flămânzi” îmi erau copiii. Am zis că mai bine o lasa așa (poza) și mă ocup de shooting la edițiile următoare (de sârniki). 

Gata povestea, poftim rețeta!  Sârniki – rețetă rusească cu iz de copilărie

Ingrediente sârniki:

  • 500 g brânză de vaci;
  • 2 ouă;
  • 3 linguri făină;
  • 2 linguri zahăr;
  • Un vârf de linguriță de sare
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare sârniki:

Într-un bol, se amestecă bine brânza, ouăle, făina, zahărul și sarea (recunosc, eu m-am ajutat de blender). Compoziția trebuie să iasă moale și lipicioasă. Cu mâinile pudrate cu făină, se iau porții mici de aluat și se formează bile. Apoi se trec prin făină, se turtesc puțin cu palma și se pun în tigaia încălzită, în prealabil, cu puțin ulei. Se rumenesc pe ambele părți și… voilà! se servesc calzi, cu smântână și, după preferințe, cu dulceață.

Tips & Tricks sârniki

 E recomandat să folosim brânză de vaci proaspătă și bine stoarsă, altfel excesul de zer va trebui compensat cu faină.

 A nu se pune prea multe ouă în compoziție, altfel brânza va devini mai lichidă și va necesita mai multă făină. Din același motiv, a nu se exagera nici cu zahărul.

 Pentru niște sârniki fragezi și pufoși, trebuie folosită cât mai puțină făină cu putință. Compoziția trebuie să semene cu o masă densă de branză, astfel încât bilele de aluat să se poată roti cu ușurință prin făină, (atenție!) fără a se lipi de mâini.

 Merg taare bine, adăugate în compoziție, și stafidele. Yammy!

Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *