Ultima lună din concediul pentru creșterea copilului este a tatălui. Acte pentru dosar și alte detalii.
iMaMA

Ultima lună din concediul pentru creșterea copilului este a tatălui. Acte pentru dosar și alte detalii.

Eeh, ce nostalgie! Mi-a ”expirat” concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului. Aha, cel de doi ani, care, de fapt, e de fix 1 an și 11 luni, ultima lună revenindu-i celuilalt părinte, respectiv (în cazul meu și, bănuiesc, al multor altora) – a tatălui.

Pentru că suntem proaspăt documentați și informați în legătură cu acest subiect, dăm ”din casă” sau, mai exact, vă povestesc eu ce acte ne-au trebuit pentru dosarul tatălui, cum e cu stimulentul de inserție al mamei și câteva legi din peisaj.

Concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului

În baza OUG nr. 111/2010 (art. 2), eu am beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, precum și de o indemnizație lunară, până când bebe a împlinit 1 an și 11 luni.

Aceiași OUG nr. 111/2010 (doar că la art. 11) îi oferă și tatălui (sau celuilalt părinte) posibilitatea de a beneficia de o lună de concediu pentru creșterea copilului. Ca și în cazul mamei, pentru a beneficia de indemnizație, tatăl trebuie să fi avut venituri impozabile timp de 12 luni, în ultimii doi ani anterior datei nașterii copilului.

Pentru șansa de a sta cu bebe acasă, tatăl trebuie să se prezinte, cu cel puțin 30 de zile înainte ca micuțul să împlinească 2 ani, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparține. Și, neapărat să aibă la el:

  • Actele de identitate ale părinților (original + copie)
  • Certificatul de naștere al copilului (original + copie)
  • Certificatul de căsătorie (original + copie)
  • Adeverința tip (Anexa 2)
  • Decizia de suspendare a contractului de muncă, în original sau conform cu originalul, de la locul de muncă
  • Extrasul de cont (cu ștampilă și semnătura băncii)
  • Cererea tip
  • Dosar cu șină, cu coperta întreagă

Ultima lună din concediul pentru creșterea copilului este a tatălui. Acte pentru dosar și alte detalii.

Ce face mama în acest timp? Face bine, evident!  Adică, optează pentru  concediu fără plată sau, și mai bine, își reaia jobul și… viața. : )))

Stimulentul de inserție

Dacă mama vrea să reia mai devreme serviciul, Legea 66/2016 o susține cu un stimulent de inserție – ajuns astăzi la suma de 650 RON, pe care i-l acordă timp de un an (adică, până împlineșet copilul 3 ani).  Singura condiție: să revină la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte ca micuțul să-și aniverseze vârsta de 2 ani. În plus, reluarea activității se anunță la sediul DGASPC în maxim 15 zile lucrătoare de la această dată, printr-o declarație scrisă însoțită de copii ale actului de identitate și certificatul de naștere al copilului. În mod clar, indemnizația de creștere și stimulentul de inserție nu se pot cumula.

Mie nu prea mi-a convenit. Nu prea mi s-a potrivit. Deci, am refuzat deal-ul. Dar, cine dorește, iată care sunt actele necesare pentru acordarea stimulentului de inserție:

  • Acte de identitate părinți (original + copie)
  • Certificat de naștere copil (original + copie)
  • Certificat de căsătorie (original + copie)
  • Adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada concediului de creștere a copilului
  • Cerere tip
  • Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii (după caz)
  • Dosar cu șină

 

Concluzii

 Mama primește indemnizație de creștere a copilului timp de 23 de luni.

 Tatăl primește indemnizație de creștere a copilului timp de o lună.

 Perioada acordării concediului de creștere la care are dreptul fiecare părinte NU este transferabilă celuilalt.

 Dacă mama revine la serviciu cu 2 luni înainte ca cel mic să împlinească 2 ani, beneficiază de stimulent de inserție.

 Indemnizația de creștere și stimulentul de inserție NU se pot cumula. Asta înseamnă că plata indemnizației încetează înainte ca stimulentul de inserție să fie achitat.

 Cât timp tatăl este în concediu pentru creșterea copilului, mama NU beneficiază de stimulentul de inserție.

 Chiar dacă tatăl refuză concediul pentru creșterea copilului, iar mama alege să se întoarcă la serviciu cu 2 luni înainte ca cel mic să împlinească 2 ani, mama NU va primi timp de o lună nici indemnizația pentru creșterea copilului, nici stimulentul de inserție (norme de aplicare a OUG 111/2010, art. 12, pct. 7).

 

P.S. Noi aparținem de DGASPC sector 3 București. De fiecare dată când am sunat aici, mi s-a oferit informații complete și pe înțelesul meu, poate doar într-un ritm prea alert pentru gusturile mele. Dacă aveți întrebări sau neclarități cu privire la acest subiec, recomand să sunați direct la sursă și cu certitudine veți găsi răspunsurile de care aveți nevoie.

9 Comment

  1. Buna, copilul face 2 ani in 10 martie, nu am avut cum sa ma intorc la servici inainte de 1 an si 10 luni, ma voi intoarce inainte sa faca 1 am si 11 luni, in februarie,tatal nu intra in concediu in ultima luna, mai primesc indemnizatia in ianuarie?

    1. Hei! Fix în aceași situatie și eu! Bebe face 2 ani tot pe 10 martie.. Tatăl nu intră în concediu în ultima luna.. Iar eu, as vrea sa ma angajez din martie sau aprilie.. Acum nu am cu cine lăsa copiii… Sper sa ne răspundă cineva..

      1. Fetelor, în loc să dau eu un răspuns la situația voastră, mai degrabă v-aș direcționa către cei de la DGASPC. Sunați la 0372 126 100 (DGASPC sector 3) – o să vă lămurească excact ce și cum. Mie mi-au răspuns de fiecare dată, punctual. Asta e calea cea mai sigură.
        Eu tot ce am știut, am scris în articol. A trecut un an de atunci, e posibil să mai fi apărut niște modificări legislative. Vă recomand cu căldură să sunați la numărul de mai sus. Sigur o să găsiți răspunsul.
        Succes! :*

  2. Bună ,fetiță mea face 2ani pe 28decembrie 2019,soțul meu își va lua și el luna lui de stat acasă cu fata,in ce luna trebuie sa ma întorc eu la munca ?și în ce luna va sta el acasă cu copilul?

  3. buna ziua. daca copilul nu are tata ce se intampla in ultima luna de ccc? beneficiez de indemnizatie pe luna respectiva sau nu?

    multumesc

  4. Buna! Ce fel de cerere ati depus cu 15 zile înainte de reluarea serviciului la DGASPC ?ca așa mi au zis și mie dar pe site nu găsesc nici una tip.

    1. Mihaela, recomand să suni la DGASPC, sunte sigură că s-au schimbat multe lucruri de când am aplicat eu cererea.

  5. Punctul 1 de la Concluzii este greșit . Mama nu primește 23 luni Indemnizatie deoarece trebuie sa își ia minim 42 zile de postnatal . Așadar mama ia 21 luni jumătate indemnizația de ccc.

  6. Una din concluzii este greșita ! Mama nu ia 23 de luni indemnizatie ci 21 luni și jumătate , căci sta cele 42 de zile obligatorii in postnatal , deci automat 1 luna jumătate se scade din perioada indemnizației mamei , și încă o luna se scade ca fiind luna tatălui . Deci in concluzie sunt doar 21 luni jumătate , nu 23 luni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *