Mirela Retegan Epic Talk
iMaMA

Provocarea lui a fi simpatic în relația cu propriul copil! #EpicTalk cu Mirela Retegan.

Calitatea vieții noastre e puternic influențată de calitatea relațiilor noastre. Iar la #EpicTalk – ediția 2018 – șase personalități revoluționare din România au fost provocate să ne vorbească despre ceea ce știu cel mai bine, despre ceea ce reprezintă sensul vieții lor și despre adevărurile pe care le-au descoperit prin intermediul profesiei lor.

Azi, #EpicTalk a început ca o poveste. Cu Mirela Retegan care a vorbit despre relația dintre părinți și copiii mici. Și, pe cuvânt!, o poveste plină de inspirație a fost tot discursul ei.

Mirela recunoaște că nu s-a luat niciodată în serios în rolul său de mamă. A reușit să fie simpatică. Da, SIM-PA-TI-CĂ! Acesta este atributul pe care ar trebui să-l însușim în calitate de părinți. Să fim mai mult simpatici și mai puțin serioși, ocupați, perfecți.

Ne batem cu pumnii în piept că micuții noștri sunt soare, lumină, comoară, fericire, viață… Într-un cuvânt, TOTUL. Și e minunat!  Dar oare… oare noi facem totul pentru ei?, ne pune pe gânduri Mirela.

Și… poate că facem multe și ne zbatem în fel și chip pentru a le fi bine în felul în care credem noi că înseamnă să le fie bine, dar… adevărul adevărat este că – atunci când vine vorba de prezență, răbdare, empatie, atenție, înțelegere, conectare, iertare – nu mai suntem atât de generoși cu copiii noștri. Ne cam grăbim în viețile copiilor noștri. Parcă uităm că tot ce ne dorim este să-i vedem fericiți.

La un simplu calcul matematic făcut de Mirela, din momentul în care copiii încep să meargă la grădiniță, petrecem cam trei ore pe zi cu ei. O oră dimineața: ”Hai trezește-te! Hai îmbracă-te! Hai! Hai! Hai!”. O oră în trafic sau prin parcuri – cu amețit copilul în leagăn în timp ce noi dăm două like-uri pe Facebook. Și o oră seara, când luăm în sens invers ritualul de dimineață: ”Hai mănâncă! Dezbracă-te! Spală-te! Culcă-te!”

Practic, copilul se trezește în fuga noastră de a ieși din casă și graba de a ne băga la culcare. Și chiar stă în puterea noastră să detensionăm relația cu copiii, care – surpriză! – cresc și nu mai sunt buni executanți ca pe vremea bebelușiei. Cum facem? Simplu – ne reinventăm! Ne dăm voie să fim simpatici – adică creativi, spontani, jucăuși și poate chiar penibili. Mai jucăm și un pic de teatru. Facem spectacol. Le lăsăm sentimentul că ne pare rău că-i lăsăm la grădiniță.

Hmm, de fapt, nu-i chiar așa simplu, nu? Cine e în pană de idei, să apeleze la Mirela Retegan, are ea câteva în plus. Urmăriți-o pe youtube #AntrenorulPărinților și pe www.mirelaretegan.ro. Sau cumpărați-i cartea – Jocuri de jucat toamna, Editura Curtea Veche.

Ce secrete ne mai dezvăluie Mirela Retegan? Multe. Și toate frumoase. Și – cel mai important – nu din cărți, ci din relația puternică pe care a construit-o cu fiica ei, Maya.

Mirela ne sugerează să închidem ochii și să ne gândim frumos la copiii noștri. Să revărsăm lumină asupra lor! De obicei, ne gândim la ei cu grijă – ”a mâncat?”, ”și-a terminat tema?”, ”a supărat pe cineva?” etc. Puterea gândului frumos creează energie bună și e un exercițiu care chiar ne poate apropia de copil.

Și-apoi, Mirela și-a promis că o să rămână mereu de partea copilului ei, indiferent de ce s-ar întâmpla. De obicei, nu-i așa?, ne poziţionăm în tabăra adversă, reproșăm, criticăm, etichetăm. Şi uite aşa, în loc să îi dăm copilului o stare de siguranţă, îl condamnăm la un sentiment groaznic de singurătate.

Mirela a înțeles la timp că ea trebuie să fie Zâna copilului ei și i-a lăsat pe toți ceilalți să-i fie ”profesori”. A învățat-o pe Maya că există viață dincolo de orice examen, eșec, greșeală. Și astfel a reușit să construiască o relație care – evident, nu este 100% prietenie, însă este o relație solidă, bazată pe siguranță și iubire necondiționată.

”E important să fim faruri pentru copiii noștri. Să-i lăsăm să meargă pe mare, să se lupte cu pirații, să caute comori și perle și, oricând, să știe că noi sunteți la țărm, că îi așteptăm și îi primim oricând”, spune Mirela.

Și încă o lecție valoroasă pe care a învățat-o Mirela în călătoria ei de mamă și pe care ne-a împărtășit-o la Epic Talk – aceea de a fi părinte spectator. Spectator activ în relația cu copilul. Iată confirmarea că, pentru a construi o relație sănătoasă cu copiii noștri, trebuie să știm să ne oprim din goana asta nebună de a face lucrurile în locul lor, să ne dăm un pas înapoi și să fim, pur și simplu, spectatori. Să nu urcăm în barca lor, să nu luptăm cu pirații în locul lor!

”Și nu uitați – să fiți simpatici cu copiii voștri și să vă amintiți că, mai mult decât orice pe lumea asta, ei își doresc să fiți acolo, lângă ei, prezenți și conectați!” Așa își încheie Mirela Retegan discursul. În ropote de aplauze.

Mulțumim, Mirela, pentru generozitatea cu care ne inspiri! În fiecare zi.

#RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *