Ne punem sau nu copiii pe internet, asta e întrebarea! @ Digital Parents Talk ed. 17
iMaMA

Ne punem sau nu copiii pe internet, asta e întrebarea! @ Digital Parents Talk ed. 17

Ieri am sărit peste somnul de prânz al copilului mic pentru a-l putea culca mai devreme și, implicit, pentru a-mi ”permite” să scriu despre ce s-a discutat la #DPT, ediția a XVII-a. La ora 19:59 sforăia. Copilul. Eu, însă, citeam ce-au scris suratele mele despre același greu subiect. Apoi mi-am făcut o cafea. Tare. Și m-am culcat.

Nu știu dacă am dormit bine, neapărat, dar din pat sigur nu m-am dat jos decât în zorii zilei următoare. Normal că-mi pare rău că am rămas cu lucrul în urmă, dar mă bucur că – totuși – azi am introducerea! 😀

***

Da, greu subiect a fost pus în discuție săptămâna trecută la Digital Parents Talk – Cât de mult ne expunem copiii pe blog? Riscuri pentru copii și părinți. Și, poate, partea cu adevărat grea este că fiecare trebuie să-și asume concluziile. Până la capăt!

Subiectul a fost dezbătut alături de Ioana Marinescu (blogger), Daniela Dumitrescu (psiholog Protecția Copilului), Angelica Juracopschi (avocat și asistent social), Amina Tomescu (blogger), Mădălina Sava (specialist psihologia interacțiunii sociale) și Mihaela Dinu (psiholog Salvați Copiii).  Moderator: Ana Niculescu (aka Mămica Urbană).

Dacă nu punem poze cu copiii pe internet, nu înseamnă că îi protejăm!, spune Ioana Marinescu (aka Pisica pe Sârmă). Iată, Ioana este pro expunere, însă (atenție!) în niște paramentri decenți și, cât de cât, prudenți. Nu postează fotografii cu părți intime sau ipostaze compromițătoare și nici nu dă detalii despre școală sau locuri unde copilul merge singur. Ioana crede că, în România, sunt mai mulți pedofili în stradă decât pe internet. Și cea mai importantă condiție pentru a-i proteja este să le povestim ce se poate întâmpla în ”real” și să-i învățăm cum să reacționeze în astfel situații.

Nu expuneți copiii pe internet!” sună fix ca efectele adverse de la medicamente!, subliniază Ioana. Iar concluzia ei: dacă știi să-ți dozezi bine pastila, poți să ții contraindicațiile în frâu! Mai multe despre perspectiva Ioanei asupra acestui subiect, găsiți într-un articol scris chiar de ea: Da, eu pun poze cu copilul pe internet și sunt ok cu asta.

Altfel simte lucrurile Armina Tomescu, inițiatoarea campaniei de conștientizare a abuzului în mediul online Tu știi cine îți privește copilul? Prin această campanie, Armina nu-și propune să scoată toate pozele cu copii din online, ci să-i facă pe părinți să se gândească de două ori înainte de a le posta: cu ce-i ajută și ce riscuri își asumă? Dacă există riscul ca 1% din răul ce i se poate întâmpla în viitor copilului meu să mi se datoreze, atunci eu vreau să fac tot ce-mi stă în putere să îl protejez!spune Armina. Mai multe despre campanie, găsiți pe blogul Arminei: arminatomescu.ro

DPT ed.16

50% dintre fotografiile cu copii postate de părinți sunt vândute în rețelele de pornografie infantilă!

Pericolul nu trebuie minimalizat, asta e clar. Nu-i putem ține pe copii în bule de cristal, dar nici să le ucidem copilăria prevenindu-i de eventualele pericole, spune avocat Angelica Juracopschi. Există și un cadrul legal (încă în dezvoltare) – Legea nr. 272/2004 privind protecția drepturilor copilului – care subliniază dreptul copilului la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale. Copiii nu pot fi expuși oricând și oricum. Deși, iată, e un haos total dacă ne gândim la pozele din școli, grădinițe și tot soiul de evenimente în care sunt implicați. Apropo, din ianuarie 2018 a fost reglementată funcția Avocatul Copilului.

Cum ne influențăm copiii prin comportamentul pe care-l avem pe internet?

Este important să ne gândim ce repere sădim în copiii noștri prin comportamentul pe care-l avem noi înșine în online. S-ar putea să-i învățăm că validarea e în exterior, în numărul de like-uri, că validarea vine de la oameni cu care nu avem o relație de atașament. Astfel, fără să vrem, îi învățăm pe copiii noștri să caute ajutor în afara familiei.

Relațiile virtuale nu ne hrănesc, ci ne preocupă atât de tare încât creează dependență. Ținând cont de ritmul în care internetul ne invadează viețile, teama psihologilor e legată de sănătatea mentală și emoțională a copiilor. Psih. Daniela Dumitrescu a subliniat criza adolescenților de azi, care (aproape) că  nu mai fac diferența dintre lumea reală și cea virtuală. Ca să vă convingeți, citiți articolul pe care l-a scris Daniela pe baza unui caz real: Băgăm și noi un PRG?

***
Și… înainte de concluzii, o pauză de-o poză… la masă. Tot cu dileme, că așa-i viața! Grea în orice circumstanțe! 😀

 

Ne punem sau nu copiii pe internet, asta e întrebarea! @ Digital Parents Talk ed. 17

***

Ce e de făcut?

📌 Să nu ne panicăm! Să cântărim care sunt avantajele (pentru că și acestea există), dar să conștientizăm și riscurile expunerii copiilor pe internet. Și să ni le asumăm, bineînțeles.

📌 Să costruim o relație foarte bună cu copilul, de validare și încredere reciprocă. Să-i întrebăm înainte de a posta ceva cu sau despre ei. Părerea lor contează!

📌 Să fim atenți la toate obiceiurile și comportamentele noastre, astfel încât să le putem inspira un stil de viață echilibrat și sănătos.

📌 Să le vorbim copiilor despre comportamente bune și comportamente rele în online. Și să le spunem ce să facă dacă sunt abuzați.

📌 Să plasăm internetul mai degrabă în zona de fun, nu de trai zilnic.

📌 Mamele bloggerițe să nu-și confunde rolurile. Mame suntem doar în relația cu propriul copil. Pe blog, nu suntem mame, ci scriitoare.

📌 Să nu uităm: LIMITA DECENȚEI ÎNSEAMNĂ PROTECȚIE PENTRU COPIL!

***

Și… iată dovada că am ”supraviețuit”. Cu toatele. Ne-a speriat subiectul, într-adevăr, ne-a pus pe gânduri și, pe alocuri, ne-a întristat, daaaar… noi când ne întâlnim, la cameră zâmbim și puterea comunității o simțim! ❤️

Digital Parents Talk ed. 17

Dacă vreți să mai citiți despre acest subiect, vă direcționez către:

Mămica Urbană – CE INFORMAȚII SPUNEM DESPRE COPIII NOȘTRI ÎN ONLINE ȘI CE RISCURI EXISTĂ?

JohannasburgCOPIII ȘI EXPUNEREA PE INTERNET. DA? NU? PÂNĂ UNDE?

Psih. Daniela Dumitrescu – „MAMI, MAMI – CÂTE LIKE-URI AM?”

Mulțumesc, Parenting PR, pentru că faceți posibile astfel de întâlniri!

FotoMihai Răitaru

1 Comment

  1. Multumesc pentru articolul detaliat! Mai mult mi-a placut una dintre „concluzii”… pe blog nu suntem mame, ci scriitoare. Mda, cam asa! Bravo! Bine zis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *