family expo & festival
iMaMA

Moderator FEF 2019 și ce-am învățat de la fiecare conferință în parte

Am pus titlul acesta și…parcă, îmi vine acum să scriu despre ce-am învățat eu din experiența (nouă) de moderator, cu 3 conferințe, în 2 zile, la Family EXPO & Festival, ediția 2019. Oho, destule!! Dar merg înainte cu informațiile pe care le-am adunat de la invitații fiecărei conferințe în parte, pentru că sunt faine și sigur vă ajută mai mult. 😀

family expo & festival

Și, totuși, am să vă divulg un secret. Adevăratele emoții – acelea cu transpirație și leșin – nu sunt atunci când vorbești la microfon, ci când te uiți la înregistrarea video. Și, până azi, am evitat să mă uit! Pentru că mă știu critică și neiertătoare când vine vorba de propria persoană. Și, oricum, aveam deja în minte secunda exactă când am bâlbâit cuvinte sau nu le-am aranjat în cel mai armonios mod în propoziție. 🙈

În fine, concluzia e că – fie și cu mici stângăcii pe ici pe colo (da, știu, se întâmplă și la case mai mari, doar că eu tind spre palate) –  unu: a fost tare frumos; doi: vreau să mai adun experiență pe partea aceasta; trei: rămân recunoscătoare echipei Family EXPO & Festival pentru încredere!

Recapitulare: Family EXPO & Festival

Vă reamintesc că Family EXPO & Festival este un proiect de parenting mare și nou, gândit să ofere mai mult decât o sesiune de shopping pentru părinti și viitori părinți. Evenimentul a avut loc în perioada 28-30 iunie, la Romexpo și a strâns laolaltă vizitatori de toate vârstele, câteva sute de branduri, medici renumiți și pe unii dintre cei mai iubiți traineri și specialiști în parenting.

family expo & festival

În cele 3 zile de expozitie, participanții s-au putut bucura de shopping și acces la 2 scene de conferințe pe teme de sarcină, naștere, alăptare, diversificare, nutriție, sănătate, educație, relație de cuplu și multe altele, susținute de peste 40 de specialisți.

De asemenea, sub umbrela acestui festival, participanții au avut acces la consultanță și evaluare gratuită pe diverse specialități prin cele 14 cabinete medicale (oftalmologie, dermatologie, alăptare etc.) și, nu în ultimul rând, liber la joacă și creativitate alături de micuții care îi însoțeau.

Totul despre siguranța auto la sugari și copii

Aceasta a fost prima conferință pe care am moderat-o la Family EXPO & Festival. Sâmbătă, 29 iunie, ora 13:30. Practic, aici au fost și cele mai multe probleme (în ceea ce mă privește pe mine, evident!), dar a intervenit poliția! Nu cu ameda, ci cu informații în plus despre siguranța copiilor în trafic. Invitați: Eugen Dumitru, de la BebeBrands România, și Pavel Florentina și Hudișteanu Andrei, agenți de poliție de la Brigada Rutieră.

De la conferința ”Totul despre siguranța auto la sugari și copii” am plecat cu următoarele informații:

🔷 Dispozitivele de fixare nu sunt un moft! Ele reperezintă o necesitate, având în vedere că traficul rutier se intensifică necontenit, pe zi ce trece.

🔷 Legea spune că piticii cu o înălțime mai mică de 135 de centimetri trebuie să folosească scaun auto adaptat vârstei, greutății și înălțimii sale.

🔷 Copiii cu o înălţime mai mare de 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

🔷 Există două categorii de scaune auto: standard și scoică, potrivite de la naștere până la 12 ani. Important de știut: există scaune care pot fi folosite de la 0 la 12 ani, fără a fi schimbate.

🔷 Scaunele auto pentru copii pot fi instalate folosind sistemul ISOFIX sau centurile mașinii. E mai ușoară prima variantă, însă – indiferent de metoda aleasă, important este ca scaunul să fie instalat corect. Respectați întotdeauna manualul utilizatorului sau solicitați ajutorul un comerciant specializat.

🔷 Cea mai sigură opțiune pentru copii este să meargă cu spatele la direcția de mers (Rear Facing) cât mai mult posibil, de preferință până la vârsta de 4 ani (18 kg). În primele 3 luni de viață, se recomandă o pauză în timpul călătoriilor cu mașina, la un interval de 30 minute.

🔷 Când copilul crește, se trece la un scaun înălțător (iSize). Medicii și cercetătorii recomandă utilizarea unui scaun înălțător până cand copiii au vârsta de aproximativ 10-12 ani.

🔷O noutate în industria dispozitivelor auto pentru copii este scaunul rotativ, potrivit încă de la naștere ( < 18 kg).

Dermatita atopică la bebeluși cu Dr. Iulia Panțuru

La cea de-a doua conferință pe care am moderat-o, am vorbit despre dermatita atopică, cunoscută a fi una dintre cele mai comune afecțiuni ale bebelușilor în primele luni de viață. Invitat: Dna doctor Iulia Panțuru, Medic Dermatolog.

Mi-a plăcut de doamna doctor. E simpatică, directă și are simțul umorului. Plus doi copii care – ghiciți ce? – s-au confruntat cu dermatită atopică. Ambii.

Dermatita atopica la copii cu Dr Iulia Panturu

În urma discuției cu dna doctor Iulia Panțuru, despre îngrijirea pielii copilului cu dermatită atopică, am reținut următoarele:

🔷 Dermatita atopică apare frecvent în societățile extrem de dezvoltate, industrializate, unde  igiena este prioritară.

🔷 Copiii cu dermatită atopic[, de obicei, au părinți alergici sau atopici. Alte cauze ar putea fi fumatul în sarcină, expunerea la fumul de țigară a copilului mic, poluarea, expunerea la substanțe chimice din produsele de curățenie, detergenții de rufe etc.

🔷 Dermatita atopică apare, în general, după 3 luni. Dermatita e mereu însoțită de mâncărimi.

🔷 Bebelușul nu trebuie spălat des și, nicidecum, cu multă spumă. Dna doctor recomandă ca baia nou-născutului să se facă de două ori pe săptămână, nu mai mult de 5 minute.

🔷 Copilul NU trebuie să trăiască într-o sală de operație! NU trebuie să sterilizăm totul în jurul lui! Copilul TREBUIE să se pupe cu un cățel. TREBUIE să lingă un bocanc. TREBUIE să mănânce niște pământ de flori., spune dna doctor.

🔷 Trebuie să-i lăsăm pe copii să-și dezvolte imunitatea și puterea de luptă împotriva microbilor.

🔷 ATENȚIE la detergenți! Se preferă detergenții blânzi. Dna doctor folosește nuci de săpun. Și oțet, în loc de balsam, care dezinfectează bine hăinuțele de parc.

🔷 Dacă avem un copil cu atopie, șansele să facă infecție cu stafilococ auriu sunt foarte mari. În acest caz, temperatura ideală de spălare a hăinuțelor este de 60 de grade. Dna doctor insistă că e arhisuficient să spălăm hainele la această temperatură și că nu e nevoie de dezinfectante în plus.

🔷 Atâta timp cât hainele se spală la 60 grade, nu e nevoie să fie călcate. Se călcau, pe vremuri, scutecele, pentru că reprezintă un factor de risc pentru infecție.

🔷 ATENȚIE la hainele pe care le cumpărăm copiilor! Unele nu sunt spălabile. Se recomandă hainuțe de culoare deschisă (ca să aibă cât mai puțini coloranți) și de bumbac (ca să poată fi spălate la 60 de grade).

🔷 IMPORTANT!!! Extra clătire la toate hăinuțele copiilor, fie că au dermatită atopică sau nu.

🔷 Transpirația declanșează mâncărime. De ținut temperatura mică în camera copilului – max 22 grade C. Nu înfofolit. Nu lână, nu sintetic. De evitat băile lungi și frecvente. De evitat săpunurile dezinfectante. Iar dacă aceste măsuri nu țin sub control dermatita copilului, de mers la dermatolog.

🔷 Nu expunem copiii la soare intenționat până la 6 luni. Doar expunerea accidentală este permisă și atunci ne folosim de fotoprotecție vestimentară (pantalonași lejeri din bumbac sau in, bluză, pălăriuță). Cremele solare nu se recomandă până la vârsta de 6 luni. ”Orice arsură solară la bebeluș se plătește în viața de adult și ne dublează, practic, riscul de a face melanoma”, atenționează dna doctor Iulia Panțuru, medic dermatolog.

Cumperi online? Află despre drepturile tale!

Duminică, 30 iunie, ora 13:30, am revenit la scena Stage Academy Education for Parents cu un subiect tare interesant: cumpărăturile online și drepturile consumatorilor. Invitați: Anca Spânu și Dorin Tănase, de la Asociația CREDERE.

Ne-am împrietenit pe loc. Eu și invitații. Și cred că am mai fi stat la povești, cu bucurie și interes, dacă ne permitea timpul.

Family expo & festival - asociatia credere

Câteva concluzii de la conferința ”Cumperi online? Află despre drepturile tale!”

🔷 1 din 10 cumpărători preferă să cumpere online. Deci, shoppingul online e pe un trend ascendent în ziua de astăzi.

🔷 Produsele cumpărate online pot fi returnate în termen de 14 zile, fără a justifica decizia (bineînțeles, e important să nu deteriorăm produsul respectiv). Returnarea nu este valabilă în cazul produselor alimentare, suporturi de date sigilate, bateriile care au fost desigilate etc. De verificat mereu condițiile de retur ale comerciantului.

🔷 Este important să deschidem pachetul la livrare.

🔷 Este posibil să plătim cu cardul mai mult decât ne așteptam, daa! Acea dobânda 0 este cu adevărat Z E R O doar dacă plătim înainte de scadență suma exactă pentru rata respectivă. Însă, ATENȚIE! cardurile de cumpărături au comisioane (de emitere, administrare, retragere etc.) Și-apoi, cu un pic de neatenție și etuziasm la cumpărături, ne putem trezi cu dobânzi care să nu ne placă. (Toate întrebările să meargă la Anca, că eu n-am carduri din astea 😀)

🔷 În cazul călătoriilor cu avionul, dacă zborul are întârziere 4 ore – avem dreptul la masă și băuturi răcoritoare gratuite. Și apeluri telefonice gratuite, dacă rămânem fără baterie. Iar dacă întârzierea e mai mare de 5 ore, avem dreptul la restituirea prețului biletului. Când zborul are întârziere mai mare de 24 ore, compania aeriană are obligația de a ne asigura cazare, masă și transport între hotel și aeroport.

🔷🔷De reținut! Asociația CREDERE vine în ajutorul consumatorilori – cu informare și consiliere – pentru situațiile în care au fost prejudiciați de către vânzător. Așadar, în caz de nevoie, știi unde vă adresați! 🙂

***

Asta a fost! Iar vestea bună este că… Family EXPO & Festival continuă!!! Urmatoarele ediții Family EXPO & Festival vor avea loc în primăvara și toamna anului 2020 în București. Ce frumooos! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *