Mos Nicolae
iMaMA

Care-i treaba cu Moș Nicolae?

Moș Nicolae dă startul sezonului de cadouri. El vine tiptil-tiptil în seara de 5 spre 6 decembrie și umple ghetuțele cu dulciuri, fructe și jucării. Dar mai ales cu dulciuri! În altă ordine de idei, ce știm despre acest personaj misterios?

Cine e Moș Nicolae?

În calendarul ortodox, ziua de 6 decembrie este dedicată Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. Nicolae obişnuia să-i ajute pe oamenii săraci fără ştirea lor, devenind cunoscut pentru credinţa în Dumnezeu, dragostea pentru semeni şi, în special, pentru copii. Printre minunile făcute de Sfântul Nicolae se numără: readucerea la viață a unor copii, vindecarea de boli incurabile, oprirea unei furtuni de pe mare prin rugăciune etc. Așadar, Moș Nicolae a existat ca trup şi suflet, iar acum el există ca spirit, întruchipând bunătatea, credinţa şi generozitatea.

Ce spune legenda?

Tradiția darurilor aduse pe furiș pornește de la povestea a trei surori, dintr-o familie foarte săracă. Tatăl fetelor era trist pentru că nu-și putea mărita fetele din cauza sărăciei. Aflându-le suferința, Sfântul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niște săculeți cu aur, nimerind în ciorapii și ghetele fetelor. Legenda spune că, de atunci, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Nicolae vine la geamuri, vede copiii care dorm şi sunt cuminţi şi le lasă în ghete dulciuri şi alte daruri.  Și tot el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi obraznici.

Magie sau minciună?

A-l face pe copil să creadă în Moș Nicolae este mai mult decât o „minciună dulce”. Este despre a-l încuraja să viseze, să participe la un ritual social și la un adevăr care face parte din societatea noastră. Magia din jurul acestei sărbători este o poveste frumoasă, ce alimentează pozitiv imaginația copilului. Până la vârsta de 7-8 ani, copilul se află în zona gândurilor magice. Micuțul își imaginează multe scenarii și inventează tot felul de povești, iar Moș Nicolae (sau alt personaj mitic de acest gen) este o sursă de inspirație ce clădește în copil speranță, bunătate, încredere.

Tradiții de Moș Nicolae

Mos Nicolae

Sărbătoarea de Moș Nicolae este o ocazie bună de a le transmite copiilor valori, de a perpetua tradiții sau a crea altele noi. Dincolo de dulciuri și jucării, micuții pot primi daruri ce constau în timp (făcând diverse activități împreună, precum lustruirea ghetuțelor, decorarea casei, pregătirea mesei etc.) și în cuvinte (urări de bine și mesaje de felicitare). Ne putem încuraja copiii să fie generoși, pregătind surprize pentru cei apropiați sau… chiar pentru Moș Nicolae. Deasemenea, ei  pot pune în ghete morcovi și mere pentru calul alb al moșului.

Prea mult strică!

Cred că bucuria Sărbătorilor de iarnă NU e despre ”mult” sau ”cât mai mult”. Eu nu mă agit cu cadouri sofisticate, neapărat cumpăr fructe. Exotice, doar e sărbătoare. Și, mai degrabă, încerc să pun preț pe atmosferă, atenție, poveste. Pledez pentru echilibru și în această perioadă zaharoasă a anului.

Un Moș Nicolae vesel să avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *