Miracolele Mirandei
iMaMA

Ai nevoie de imaginație ca să ți se îndeplinească visurile…

Când soarele de primăvară își face apariția pe cer, simți că există miracole. Și astfel am simțit și eu, sâmbătă, când am plecat spre Diverta Lipscani să mă întâlnesc cu CEA MAI CUNOSCUTĂ SCRIITOARE IRLANDEZĂ PENTRU COPII, Siobhán Parkinson. Într-adevăr, era soare afară, dar Siobhán Parkinson a venit cu căldura ei în librărie, unde o aștepta deja un grup de copii și părinți, pentru sesiunea de autografe și schimb de vorbe, organizată de editura Corint Junior cu ocazia lansării ediției în limba română a cărții ”Miracolele Mirandei”.

În timp ce-mi așteptam rândul pentru interviul programat cu Siobhán Parkinson, am înțeles că există miracole și în generația asta de adolescenți. Mi-a plăcut să-i observ curajoși și emoționați în egală măsură, dar – mai ales – cu inițiativă și poftă de carte. Și-am înțeles – din ce-am tras cu urechea – că acești tineri așteaptă noutățile de pe rafturile cu literatură pentru copii așa cum unii dintre părinți obișnuiesc să aștepte următorul model de iPhone.

În sfârșit, cu lista de întrebări în față, m-am așezat lângă Siobhán Parkinson. Și-n timp ce-mi povestea despre una despre alta, am descoperit miracole în vorbele ei. Pentru că avea în ele la fel de multă sinceritate precum dragoste față de copii.

Doamna Parkinson, ați publicat peste douăzeci de cărți, premiate și traduse în numeroase limbi. De ce iubesc copiii poveștile dumneavoastră? Care este cheia succesului?

Ei bine, se pare că e un secret. Nimeni nu știe răspunsul! … De fapt, ca scriitor, e foarte greu să explici de ce o carte are succes. Această întrebarea, probabil, trebuie adresată cititorului.

Îi considerați pe copii cei mai buni cititori din lume. Pe ce vă bazați când spuneți asta?

Copiii chiar sunt cei mai buni cititori din lume! Ei sunt înzestrați cu o imaginație fără graniță. Când aceștia învață să citească fluent, reușesc să intre într-un zonă profundă a cărții. Anume puterea de imaginație atât de specifică copiilor, face ca lectura practicată la vârste fragede să fie o experiență cu mult mai puternică decât cea a unui adult. Iată motivul pentru care copiii reprezintă un public fascinant.

Ce vă inspiră atunci când începeți o poveste nouă?

În principiu, nu știu de unde îmi iau inspirația. E ceva care vine spre mine, pur și simplu. Nu pot spune că am o idee clară în minte când mă așez la masă și încep a scrie. Personajele, întâmplările și povestea în sine le descopăr odată cu scrierea cărții.

Altfel stau lucrurile în cazul titlului ”Miracolele Mirandei”. Cu ceva timp în urmă, în Paris, o fetiță m-a întrebat: ”Tu scrii miracole?” M-a fascinat și m-a tulburat această întrebare. Am cugetat multă vreme asupra ei și apoi m-am gândit că fix asta ar trebui să fac, să scriu miracole. Prin urmare, am început să construiesc o poveste despre o fetiță care și-a dorit să scrie miracole.

Cum ați descrie această carte?

”Miracolele Mirandei” este despre puterea magică a imaginației. Despre felul în care un copil își poate folosi imaginația în diferite circumstanțe, reușind astfel să se adapteze unor situații și chiar să depășească obstacole. Cartea o prezintă pe Miranda, o fetiță care iubește cuvintele, iar poveștile ei ajung să producă miracole în propria familie. Practic, ai nevoie de imaginație ca să ți se îndeplinească visurile…

Ce aduc nou poveștile de azi față de poveștile de odinioară?

În principiu, nimic nu stă pe loc, totul este efemer. S-au schimbat multe – viața, tehnologia, relația părinte-copil, inclusiv temele abordate în literatura pentru copii. Însă neschimbat rămâne modul în care te simți atunci când ești copil. Și, clar, o altă constantă este abilitatea copilului de a-și folosi imaginația. Ceea ce-i face atât de minunați!

Cum îi putem convinge pe copii să citească mai mult?

Cred că, în primul rând, adulții din jurul copiilor ar trebui să lase telefoanele din mână. Să se conecteze cu micuții lor. Să interacționeze mai mult cu ei. Ar trebui să existe acel timp fără telefoane și fără tehnologie în preajmă, ca să nu distragă atenția părintelui și, implicit, a copilului. Și mai este foarte important ca părinții să le citească povești copiilor, încă de când sunt micuți. Sigur, astfel, copiii vor descoperi mai ușor plăcerea de a citi.

Sunteți și mamă, și bunică. Obișnuiți să le invetați copiilor din preajmă povești?

Eu nu mă pricep să fac asta, însă o face soțul meu, cu mult talent chiar. Pentru a putea crea povești, eu am nevoie să fiu singură, eu cu mine însămi și cu un laptop în față. Altfel, nu funcționez ca scriitoare.

Un mesaj pentru părinții din România.

Închideți telefoanele și petreceți cât mai mult timp cu copiii. Ei sunt extraordinari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *