Preocupare de sezon cum creștem imunitatea copiilor
iMaMA

Preocupare de sezon: cum creștem imunitatea copiilor?

Cum să-ți pregătești copilul de iarnă dacă nu prin întărirea imunității?! Și, pentru că nu există poțiune magică cu efect peste noapte, putem apela cu încredere la un ”tratament” accesibil, denumit stil de viață sănătos: nutriție echilibrată și mișcare în aer liber.

În plus, organismul poate fi ajutat să reziste în fața virozelor de sezon prin îmbunatățirea meselor cu super-aliați contra răcelii. Este vorba despre alimente bogate în vitaminele C (ardei gras), Fier (ficat, spanac), Zinc (germeni de grâu), Magneziu (fructe uscate), Vitamina D și Omega 3 (pește gras), bacterii bune (lapte fermentat) – toate esențiale unui sistem imunitar puternic. DE EVITAT grăsimile saturate şi trans, zahărul rafinat şi făina albă, deoarece această categorie de alimente favorizează depunerea grăsimilor, slăbeşte sistemul imunitar și crește riscul îmbolnăvirilor.

Imunitatea copiilor: spălarea regulată a mâinilor

Prin atingere se transmit până la 80% din infecții. Copiii trebuie învățați să-și spele mâinile după strănut, tuse și mersul la baie. Spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate elimina bacteriile și virușii și poate reduce șansele infecțiilor pulmonare cu până la 45%.

Imunitatea copiilor: analiza ”scutului” de fier

Dacă copilul se îmbolnăvește ușor, este posibil să aibă carență de fier. În acest caz, se poate face un test pentru feritină, pentru a măsura nivelul de stocare al fierului în organism. Insuficiența de fier este o cauză des întâlnită în rândul copiilor, asociată cu oboseală nemotivată, lipsă de energie și risc frecvent de îmbolnăvire.

Imunitatea copiilor: legătura cu flora intestinală

Intestinul conține 60%-70% din celulele imunitare ale organismului. Prin urmare, flora intestinală acționează ca o barieră naturală de apărare împotriva diverșilor viruși și bacterii, iar probioticele – adică bacteriile bune, întăresc această barieră prin mediul acid pe care îl creează. În acest context, o cură cu probiotice ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii și a celor gastrointestinale. Iar pentru a stimula și mai mult efectul lor, se recomandă să includem în meniu fructe și legume a căror fibre conțin prebiotice (anghinare, banane, conopidă și varză murată), pâine naturală, germeni de grâu, pește gras – acestea fiind o sursă suplimentară de vitamine și minerale, care cresc și mai mult imunitatea copilului.

Imunitatea copiilor: nicio absență de la joaca în aer liber    

Copiii își construiesc un sistem imunitar puternic și prin plimbările zilnice la aer curat. Da! Indiferent de anotimp, copilul trebuie să iasă afară. Este important, doar, să ne asigurăm că are nasul curat, fără mucozități și poate respira cu gura închisă. De asemenea, gura și nasul copilului NU trebuie acoperite, deoarece combinația de aer rece și cald umezește fularul, și tocmai această umiditate devine periculoasă pentru organism.

Imunitatea copiilor: adjuvante, de ce nu?

Pe lângă o dietă bogată în fructe și legume, există tot felul de produse din plante cu rol de stimulare a imunității. Acestea sunt recomandate în funcție de vârsta și greutatea copilului. Adjuvantele pentru creșterea imunității reprezintă un mod eficient de a introduce în dietă substanțe nutritive necesare organismului. Sunt recomandate suplimentele cu extracte de plante naturale 100%, dar (mai ales) o consultație cu medicul pediatru pe această temă.

Imunitatea copiilor: DA vaccinării!

Medicul pediatru al copiilor mei – dr. Ana Culcer, recomandă toate vaccinurile, și pe cele din schema oficială, și pe cele opționale, pentru că, spune dânsa, ”e mai ușor să previi decât să tratezi”. Așadar, importante sunt: vaccinul antipneumococic (împotriva sinuzitelor, bronşitei, meningitei, tuberculozei etc.), vaccinul antirotavirus (care ţine la distanţă diareea, vărsăturile, deshidratarea etc.) şi vaccinurile combinate diftero-tetano-pertussis (împotriva poliomielitei şi hepatitei B).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *