”O fotografie bună înseamnă efort!” Smartphone Photography cu Robert Marooni @ DPT 18
Lifestyle

”O fotografie bună înseamnă efort!” Smartphone Photography cu Robert Marooni @ DPT 18

O, Doamne, cum a fost ediția a 18-a de la Digital Parents Talks! Ca o fotografie, zău! Da’ una bună, bună de tot. Trăită și muncită, sinceră și creativă, perfect încadrată, cu fix atâta lumină și culoare cât îi trebuie, cu multe răspunsuri și un avânt de întrebări, sofisticată și pe înțelesul tuturor, plus unică, dinamică, efervescentă și, evideeent, realizată de un fotograf excepțional. Robert Marooni, chapeau bas!!!

În altă ordine de idei, fetele de la Parenting PR au încheiat seria evenimentelor #DPT din acest an cu o ediție nemaipomenită, aș spune eu, o ediție cu exerciții practice despre cum să facem fotografii bune cu telefonul. Totul explicat și aplicat. Trainer: Robert Marooni.

Curs fotografie cu Robert Marooni

Pentru cine încă n-a aflat, Robert Marooni ne-a cucerit instantaneu. Pe toate, dar ab-so-lut- toa-te câte am fost prezente la curs. Prin felul în care a vorbit, prin vibe, prin seriozitatea, generozitatea și sinceritatea cu care ne-a livrat informații despre fotografie sau, altfel spus, prin felul său de a fi. Ca om, ca trainer, ca fotograf.

Și-ar mai trebui să se știe că Robert a câștigat în 2016 la Kasta Morelli Fashion Week – Trofeul de Excelență pentru Profesionalism și Creativitate în Arta Fotografică, în 2014 la Bucharest Fashion Week – Best Fashion Photographer și în 2013 la Bucharest Fashion Week – Best Podium Photographer.

Gata cu introducerea, să trecem la treabă!

Ce trebuie să știi pentru a face o fotografie bună?

Robert Marooni a venit chitit să ne învețe să gândim fotografia, să înțelegem cum funcționează și să ne demonstreze că o idee bună bate un buget mare. O poză bună nu înseamnă ”perfect”, ci mai degrabă lumină bună, scenă lucrată, sens, creativitate și multă-multă joacă. ”Pentru a face o fotografie bună, trebuie să muncim!”, spune Robert, și – implicit – să avem îndrăzneală, să gândim creativ, să ne folosim de ce avem în casă, să nu ne fie frică să căutăm inspirație pe net și, cel mai important, să pornim de la așteptări normale. Întrebat care e cel mai bun telefon pentru poze, Robert a răspuns: ”Nu există! Fiecare telefon face ceva diferit.

Shortcut to “PRO”:

➡️ funcțiile camerei (să le descoperim și să le știm!);

➡️ reguli de compoziție (Rule of thirds, Leading Lines, Simetrie, Framing, Keep it simple);

➡️ învață să ”vezi” lumina! (pentru că lumina este materia primă pentru fotografie);

➡️ găsește un subiect interesant! (probabil, munca cea mai grea și secretul care face diferența dintre o fotografie bună și un una rea);

➡️ fotografiază din mai multe unghiuri!

➡️ editează fotografiile! (realitatea cere să fie modificată, realitatea ≠ fotografie bună);

➡️ continuă să exersezi!!!

Evident că smartphone-ul vine cu multe avantaje (utilizare în spații mici, claritate mare, zgomot imagine în lumină slabă, software performant, este la îndemână), dar și câteva dezavantaje (deformare imagini, lipsa Blur, flexibilitate).

2018_dpt

Alte idei interesante pe care mi le-am notat:

📌 Poza nu este despre copil sau alt personaj. Poza este despre poză!!! Asta înseamnă că trebuie să creăm scena, să facem curat, să avem grijă să nu apară în poză și picioarele soțului, de exemplu. : ))

📌 Poza nu e despre tine. E despre cei care o privesc! Ei trebuie să-i înțeleagă mesajul!

📌 Poza bună se vede abia după ce o faci. Înainte există doar ideea!

📌 De la ce nivel facem poze? Răspuns: mai jos de privirea subiectului.

📌 În lumina potrivită, noi toți arătăm bine!

Și după nenumărate exemple și indicații, n-am scăpat de proba practică. Două, de fapt. Una individuală și alta de lucru în echipă. V-am spus, Robert Marooni e băiat serios! : )) Mi-am făcut ceva griji, recunosc. Ca la examen m-am simțit! : )) Și am încercat mai multe idei. Dar, până la urmă, tot o poză cu mine și despre mine mi-a asigurat ”promovarea”. Iat-o:
Digital Parents Talks ed. 18
La proba a doua – fotografie de produs – cred că am ieșit pe ultimul loc. Celelalte echipe au avut poze muult mai inspirate, părerea mea. Hai că mă ”laud” cu cea care mi-a plăcut mie cel mai mult. De la echipa vecină, evident. : ))

solaris***
Iată și nelipsita poză de grup! Veselă și colorată! Doamne, ce frumos a mai fost la Digital Parents Talks ediția a 18-a! A optsprezecea, wow! Și… când mă gândesc că eu am intrat în comunitatea asta fix acum un an… Când o fi trecut timpul? Când?! ❤️

Curs fotografie

Mulțumesc, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, pentru că faceți posibile astfel de întâlniri!
Mihai Răitaru – ca de fiecare dată, pozele au ieșit grozav. Mulțumim!

***
Despre cum s-a văzut și simțit Digital Parents Talks – ediția a 18-a – merită să citiți și aici:

Andreea-Carmen Radu – Secretul unui curs de calitate este un trainer bun

Cristina Ologeanu – Dă-i omului mintea cea de pe urmă mai bine mai târziu, decât niciodată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *