iMaMA Lifestyle

INTERVIU | Dr. Bogdan Ivănescu: ”Celulele stem nu reprezintă un panaceu universal.” Și totuși…

Cu toții am auzit de celulele stem (firește!), dar oare știm cu adevărat ce reprezintă acestea și de ce sunt ele atât de importante? Cum se desfășoară procesul de recoltare și, mai cu seamă, de ce le-am recolta la naștere și nu la nevoie?! Când se pot face miracole cu ele și când sunt absolut inutile? Ce opțiuni de tratament există pentru cei care nu au o probă stocată? Dar Banca, cum alegi Banca de stocare a celulelor stem? […]  

L-am invitat pe Dr. Bogdan Ivănescu, președinte Stem SURE, videpreședinte Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem și (ce frumos!) autorul și prezentatorul emisiunii medicale ”Doctor MIT”, să ne răspundă la toate întrebările despre celulele stem. Și a răspuns. Pe înțelesul tuturor. Mulțumim mult, domnule doctor!

Cine e Doctor MIT și pe cine tratează?

Dr. Bogdan Ivănescu: Doctor MIT este cel care cercetează îndeaproape adevărul ce stă în spatele miturilor și a tratamentelor minune, aducând toate argumentele medicale pro și contra. Astfel, el se adresează tuturor acelora care vor să afle dacă diversele limitări sau generalizări din folclorul popular sunt adevărate sau false.

Ce sunt celule stem și de ce sunt ele atât de importante?

Dr. Bogdan Ivănescu: Celulele stem sunt celulele de la care încep să se formeze toate cele peste 200 de tipuri de celule ale organismului uman. În plus, ele funcționează ca un sistem de apărare a corpului și pot crea orice tip de țesut sau organ. Sunt foarte importante pentru că pot trata și chiar vindeca boli altfel mortale (spre exemplu cancere de sânge, leucemii, limfoame, boli ale sistemului imun, și altele). Celulele stem pot reprezenta o șansă la viață atât pentru bebelușul de la care s-au recoltat, cât și pentru orice altă persoană ce se dovedește a fi compatibilă cu proba.

Cum se desfășoară procesul de recoltare de celule stem?

Dr. Bogdan Ivănescu: Recoltarea celulelor stem are loc la nașterea bebelușului și este o metodă nedureroasă, ce nu afectează în niciun fel mama sau bebelușul. Acestea se pot recolta indiferent de tipul de naștere – naștere naturală sau cezariană. Părinții primesc un kit de recoltare de la Banca de celule stem cu care au încheiat contractul. Cu acest kit se prezintă la maternitate, iar medicul ginecolog care asistă nașterea va efectua și manevra de recoltare de celule stem. Apoi proba este preluată de reprezentanții Bancii de celule stem și în termen de cca 7 zile de la naștere, parinții vor primi rezultatul procesării probei.

De ce la naștere și nu la nevoie?

Dr. Bogdan Ivănescu: Nașterea este un moment unic când se pot recolta celule stem în stare pură, neafectate de nicio agresiune prin care corpul nostru trece de-a lungul vieții. Sângele ombilical este o sursă extraordinară de celule stem tinere și foarte ușor acceptate în transplant de organismul pacientului. Reacțiile adverse post-transplant sunt mai reduse, iar șansele de reușită sunt mari. Recoltându-le la naștere le avem oricând și imediat la dispoziție, fără a pierde timp prețios în situația în care avem nevoie de transplant. În plus, recoltarea de celule stem la naștere este o metodă de recoltare neinvazivă, fără riscuri pentru persoana de la care acestea se recoltează.

Au celulele stem termen de valabilitate?

Dr. Bogdan Ivănescu: Celulele stem se folosesc în întreaga lume de aproximativ 29 de ani, în acest moment acesta fiind termenul garantat în care ele își păstrează viabilitatea. Predicția științifică ne spune însă că „valabilitatea” celulelor stem ar fi cel putin egală cu speranța de viață a persoanei de la care au fost recoltate.

Ce boli pot fi tratate prin transplant cu celule stem?

Dr. Bogdan Ivănescu: Până în prezent, celulele stem hematopoietice (recoltate la nașterea bebelușului) au fost folosite în peste 40.000 de transplanturi la nivel mondial. S-au utilizat pentru boli ale sângelui, boli imunologice, metabolice sau o varietate mare de tipuri de cancer.

Lista de boli ce pot fi astăzi tratate prin transplant cu celule stem separate din sângele ombilical a depășit deja 80 de afecțiuni.

Gata, am înțeles, celulele stem fac miracole. Dar trebuie să aibă ele și niște neajunsuri. Care sunt acelea?

Dr. Bogdan Ivănescu: Există într-adevar situații când, deși există o probă de celule stem stocată, aceasta nu este de ajutor. Vorbim de exemplu de situația în care persoana ce are nevoie de transplant nu este compatibilă cu proba, astfel încât transplantul nu se poate efectua. O altă astfel de situație este cea în care afecțiunea ce pune în pericol viața unui membru al familiei este o afecțiune ce nu are ca tratament transplantul cu celule stem. Acestea nu reprezintă un panaceu universal.

În caz de nevoie (Doamne ferește!), ce opțiuni de tratament ar avea cei care nu au recoltat celule stem la naștere?

Dr. Bogdan Ivănescu: În cazul în care se ajunge la necesitatea unui transplant cu celule stem, se vor căuta donatori compatibili. În prima fază în rândul familiei. Apoi într-o Bancă publică de stocare a celulelor stem sau în Registrul donatorilor de măduvă. În situația în care pacientul reușește să identifice o probă compatibilă, este important ca și timpul să fie de partea lui, pentru a-i permite găsirea unei probe compatibile într-un interval de timp acceptabil pentru efectuarea transplantului.

Sunt multe Bănci de stocare a celulelor stem și toate au super prezentări. Pe care să o crezi? Cum o alegi pe cea bună? Ce criterii trebuie să îndeplinească?

Dr. Bogdan Ivănescu: Cel mai important criteriu pe care o Bancă de stocare a celulelor stem trebuie să îl îndeplinească este să stocheze o probă ce mai târziu poate fi folosită în transplant în caz de nevoie oriunde în lume. Părinții depozitează celulele stem ale copilului lor nu de dragul de a avea o probă stocată, ci pentru a ști că dețin o probă de celule stem pe care o pot folosi cu succes în transplant dacă vreodată se va pune problema.

Acest lucru implică urmatoarele aspecte:

  • proba recoltată la nașterea bebelușului să fie procesată, astfel încât să fie stocate strict celulele stem ce vor fi ulterior folosite în transplant;
  • Banca să aibă un istoric de probe eliberate, aceasta fiind dovada cea mai clară a lucrului bine făcut;
  • Banca să dețină Acreditările internaționale care să îi permită să elibereze proba pentru a fi utilizată, indiferent de locația din lume unde părinții aleg să efectueze transplantul.

Cât costă, în medie, o astfel de investiție?

Dr. Bogdan Ivănescu: Pachetele de recoltare a celulelor stem la naștere au două componente: procesarea materialului recoltat și apoi stocarea probei procesate. Costul procesării este în jurul a 1.400 euro, iar costul stocării este de aproximativ 100 euro/an.

De ce am investi într-un tratament de care cu toții sperăm să nu avem nevoie?

Dr. Bogdan Ivănescu: Potențialul celulelor stem este unul remarcabil. Constant se descoperă noi utilizări terapeutice. Fie că se recoltează pentru tratarea unui anumit membru al familiei sau strict pentru liniștea părinților, recoltarea de celule stem la naștere este astăzi o procedură ușor de accesat. E posibil ca în viitor să putem utiliza proba de celule stem în afecțiuni mult mai comune și mai numeroase decât cele de astăzi. Domeniul Medicinei Regenerative ia și el amploare – se referă la refacerea organelor și țesuturilor utilizând celule stem.  Nu știm ce ne va aduce viitorul, însă dacă astăzi putem face ceva ca să fim un pic mai pregătiți, de ce sa nu facem?

Îl puteți urmări pe Dr. Bogdan Ivănescu, aka Doctor MIT, la Romania TV, în fiecare vineri seara la ora 23.45. Sau pe platforma www.DoctorMIT.ro. Sau pe pagina de Facebook Doctor MIT. Apropo, Doctor MIT este leader-ul de audiență pe segmentul emisiunilor medicale televizate din România. Jos pălăria!

***

Și… pentru voi toți cei care ați ajuns cu cititul până aici, am pregătit un CONCURS împreună cu Doctor MIT. Puteți câștiga scaunul auto 0-25 kg Caretero Scope Black (click AICI), disponibil pe Doctor MIT Shop.

Condițiile de participare:

  1. LIKE paginii de Facebook Stem Sure
  2. TAG (în secțiunea de comentarii de la postarea #CONCURS Doctor MIT & Solonaria.ro de pe Facebook Solonaria.ro) către o gravidă interesată de subiectul din interviu

Concursul durează două săptămâni. Alegerea câștigătorului se va face vineri, 10 august 2018, prin tragere la sorți. Se vor lua în calcul doar înscrierile care respectă cei doi pași de mai sus. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *