limbajele iubirii
iMaMA Lifestyle

Cum descoperi limbajul de iubire al copilului?

În primul rând, și copiii au un limbaj al iubirii. Ca fiecare dintre noi, de altfel. Iar Gary Chapman – autor de succes și consilier matrimonial renumit pentru seminarele lui pe probleme familiale, susține că există 5 LIMBAJE ALE IUBIRII. Să vi le enumăr:

  • Declarațiile
  • Timpul
  • Darurile
  • Serviciile
  • Contactul fizic

Am citit mai demult Cele 5 limbaje ale iubirii, de Gary Chapman, ediția pentru bărbați (hihihi! 😀) și m-a pus pe gânduri, da! Mi-a plăcut, am găsit acolo adevăruri, am conștientizat niște lucruri și, recunosc, mi-ar fi plăcut să am puterea să pun mai mult în practică din cele învățate. M-am întors acum la această carte și împărtășesc cu voi din capitolul 13 – ”Copiii și limbajele iubirii”. Poate îmi intră și mie mai bine în cap informația sau, mai bine spus, în comportament.

Introducere

Cu toții ne dorim copii fericiți, iar fericirea – cred – e un derivat al sentimentului că ești iubit. Evident că noi, părinții, ne iubim copiii în cel mai sincer mod și absolut nimeni nu ar putea să pună la îndoială acest lucru. Doar că… uneori, poate, nu reușim să comunicăm iubirea în limbajul pe care-l înțelege copilul. Și, atunci, ar trebui să ne dăm șansă să învățăm. Despre noi și copilul pe care îl iubim atât!

Da, obișnuim să mergem la conferințe de parenting sau să citim cărți pe aceeași temă, ne însușim idei minunate, ajungem acasă și încercăm să le aplicăm cu fiecare copil în parte. Problema este că ei sunt diferiți și ceea ce se traduce prin iubire pentru unul nu înseamnă același lucru pentru altul. Unii copii au nevoie de mai mult timp împreună, alții de mângâiere și ținut în brațe, iar alții – de mici atenții, precum cadourile.

Copiii își formează limbajul iubirii de când sunt foarte mici și e important să începem cu alimentarea tuturor cele 5 limbaje. Urmând apoi, prin observarea comportamentului, să le descoperim limbajul primar de iubire și pe acela să-l comunicăm într-o doză mai mare, dacă vrem să-i facem să se simtă iubiți.

Haideți să vă prezint cele cinci limbaje ale iubirii în cazul copiilor, după cartea Cele 5 limbaje ale iubirii, apărută la Curtea Veche.

Limbaj de iubire 1: DECLARAȚIILE

Obișnuim să ne îmbărbătăm copiii când sunt foarte mici. ”Vaai, ce năsuc frumos!” Apoi, ”Hai, primul pas, suuuper!”, iar când micuțul cade, noi continuăm cu ”Bravo! Mai încearcă o dată!”  Pe măsură ce copilul crește, însă, avem tendința de a transforma declarațiile în reproșuri. Adică, mai degrabă îl certăm pentru neîmplinirile lui, decât să-l lăudăm pentru reușite.

Vorbele noastre pline de reproș stârnesc groază în sufletul copilului al cărui limbaj de iubire constă în declarații. Și, cumva, degeaba petrecem mult timp cu el sau încercăm să-i punem lumea la picioare prin diverse servicii sau cadouri, copilul crește și trăiește cu sentimentul că nu este iubit.

Limbaj de iubire 2: TIMPUL

Timpul petrecut cu copilul se traduce și prin atenția pe care i-o acorzi. Și e important să ne coborâm la nivelul lui, să construim castele de nisip sau să învățăm să ne jucăm cu mașinuțele. Iar – mai apoi – pe măsură ce copilul crește și are noi preocupări, e nevoie să partcipăm și noi la ele. Eu, de exemplu, trebuie să învăț despre jocurile electronice sau… măcar, să mă prefac interesată de ele actunci când copilul îmi povestește despre ele.

E ușor să ghicești copilul care are acest limbaj al iubirii. Mereu are ceva să-ți arate. Insistă să-l însoțești la activități, să te joci cu el, să-l asculți atent. Eu am unul din acesta acasă. 😀

Limbaj de iubire 3: DARURILE

Haha, mulți părinți și bunici abuzează de limbajul darurilor. Probabil, mulți dintre noi am ajuns să-l socotim singurul limbaj al iubirii. (Eu sunt mai zgârcită, deci, sper că ai mei copii să nu-și dorească să le comunic iubirea prin jucării!) Atenție, dacă limbajul primar al copilului  nu este acesta, darurile nu au o valoare afectivă prea mare pentru el. Iată și indiciul – abandonează repede darurile, spune rareori ”mulțumesc”, nu are grijă de ele.

Dacă copilul este recunoscător pentru cele primite, arată darurile și altora, are grijă de ele sau se joacă o perioadă mai lungă cu ele, cel mai probabil că acesta este limbajul lui primar de iubire. Și, părinți, nu e nevoie să ai mulți bani ca să iei cadouri copiilor. Gestul contează, nu valoarea darului.

Limbaj de iubire 4: SERVICIILE

Facem multe și diverse servicii pentru copii când sunt mici. Altfel, ar muri! : )) Spălat, hrănit, îmbrăcat, plimbat, de toate! … până la ajutorul dat la teme, mai târziu. Aceste lucruri sunt socotite firești de mulți copii. Dar pentru alții, ele reprezintă o formă de comunicare a iubirii.

Dacă copilul își exprimă deseori recunoștința pentru diverse servicii banale pe care i le faci, acesta este un indiciu că serviciile reprezintă gesturi afective pentu el. Ajutorul la teme sau faptul că îi repari bicicleta, de exemplu, va fi tradus mereu prin ”Părintele meu mă iubește!”. Aaa, și încă un indiciu – copilul care se oferă mereu să te ajute, mai mult ca sigur că așa înțelege el să-și exprime iubirea și că limbajul lui primar de iubire este cel al serviciilor. (Paranteză: ai mei nu se încadrează aici. Păcat! 😀)

Limbaj de iubire 5: CONTACTUL FIZIC

Dacă copilul sare în brațele părintelui atunci când acesta se întoarce de la muncă, se cațără și se joacă prin părul lui, înseamnă că limbajul lui primar constă în contact fizic. Iar contactul fizic este o modalitate eficientă de a-ți exprima dragostea față de copil. Până la urmă, e dovedit științific că sugarii care sunt ținuți în brațe se dezvoltă adesea mai bine decât ceilalți. Și… cumva, cu mult înainte de a înțelege cuvântul iubire, copilul ținut în brațe se simte iubit.

Un adolescent, poate, va evita să fie pupat sau îmbrățișat în fața colegilor, dar asta nu înseamnă că nu vrea să fie alintat, mai ales dacă acesta este limbajul lui primar de iubire. Observați copilul! Dacă vă surprinde regulat prinzându-vă de mână, vă înșfacă  – în joacă – de gleznă sau vă ciupește ușor, înseamnă că pune mare preț pe contactul fizic.

***

Mda, acesta se vrea un articol prin care să ajungem mai ușor la copil, să-l cunoaștem mai bine. Dar cred că ne poate spune multe și despre noi, despre felul în care iubim și – mai ales – ne simțim iubiți, dar și despre partenerii noștri, despre prietenii noștri, despre colegii noștri.

Recomand cartea. Limbajele iubirii sunt foarte detaliat descrise prin cazuri reale. De exemplu, mie mi-e tare clar de ce eu și soțul meu – deși ne declarăm iubire sinceră și eternă – ajungem, uneori, să ne scoatem ochii. Avem limbaje primare de iubire aproape total diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *