Lifestyle

Covid-19 nu este un mit! 7 mituri în plină circulație despre noul coronavirus

Cine s-ar fi gândit că noul tip de coronavirus, COVID-19, va ajunge atât de repede și în România? Eu sigur nu. Și mi-ar fi plăcut să am dreptate. Acum, însă, Covid-19 e mai mult decât o știre din țări străine, este o realitate care ne afectează, ne îngrijorează, ne responsabilizează și… Doamne ajută să fie bine cât mai repede!

Odată cu răspândirea virusului, au început să circule și tot soiul de informații mai mult sau mai puțin adevărate. Despre o parte dintre acestea voi scrie aici. Pentru că e important să știm, direct de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), că usturoiul nu previne contaminarea, că virusul nu reprezintă o amenințare doar pentru persoane vârstnice, că nu scăpăm de coronavirus în aprilie etc., etc., etc.   

Mit: ”Scăpăm de coronavirus în aprilie”

Chiar dacă o spune (și) Donald Trump, nu înseamnă că e adevărat. Noul tip de coronavirus se poate transmite în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă, subliniază Organizația Mondială a Sănătății. Asta nu înseamnă că gerul sau zăpada ne pot salva de pacoste. Virusurile, la fel ca şi COVID-19, trăiesc în corpul uman a cărui temperatură se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară. Cea mai eficientă metodă de a ne proteja rămâne spălatul pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

Mit: ”Tinerii nu se pot îmbolnăvi de noul coronavirus”

Noul coronavirus reprezintă o amenințare pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Este adevărat că persoanele vârstnice sau cele care au deja o afecțiune (astm, diabet, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile în fața COVID 19, însă noi toți – de la copii la bătrâni –  putem contacta virusul.

Mit: ”Masca nu ne protejează de virus”

Masca rămâne un element important în materie de limitare a infecției. Și nu ne ferește doar de coronavirus, dar și de virusul gripal, ne asigură specialiștii.

Mit: ”Coronavirus este mai puțin mortal decât virusul gripal”

Potrivit studiului publicat de profesorul Zhong Nanshan în ”New England Journal of Medicine”, rata mortalității cauzate de Covid-19 este de 1.4%, poate chiar mai scăzută, dacă luăm în calcul și cazurile nedetectate. Asta înseamnă un procent de 1%, în timp ce în cazul gripei vorbim de o mortalitate de 0,1%, chiar mai scăzută. În concluzie, Covid-19 tot e de 10 ori mai mortal decât virusul gripal.

Mit: ”Vaccinul contra pneumoniei protejează împotriva coronavirusului”

Vaccinurile, precum cel împotriva Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu protejează împotriva noului coronavirus. Covid-19 este un virus foarte diferit față de ce cunoșteam până acum, așa că este nevoie de un vaccin dedicat acestui tip de infectare. În momentul de față, vaccinul pentru coronavirus se află în stadiul de testare.

Mit: ”Usturoiul previne infectarea cu virusul Covid-19”

Usturoiul rămâne în continuare un aliment sănătos, cu proprietăţi antimicrobiene. Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerigen, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv şi antihelmintic, însă nu există nicio dovadă care să confirme că, odată consumat, ne poate proteja de noul coronavirus.

Mit: ”Țânțarii ne pot transmite COVID-19”

Există temerea că noul coronavirus poate fi transmis prin înţepături de țânțari, însă nu avem dovezi în acest sens. Covid-19 este un virus respirator. Prin urmare, se transmite cu preponderență prin particulele degajate de o persoană infectată atunci când tușeste sau strănută, sau prin particule de salivă. Se recomandă evitarea spațiilor aglomerate și, evident, contactul cu persoanele care dau semne de răceală.

Sursă: who.int

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *