Clătite - 3 abordări
Lifestyle

Clătite – 3 abordări

Cui nu-i plac clătitele? Nu există așa ceva, nu la noi în familie!

Eu fac destul de des clătite. Sunt preferatele lui Nichita și… ce nu face o mamă pentru copilul mofturos la masă? Dar, clătitele sunt și pentru ocazii speciale sau pentru zilele în care așteptăm musafiri, deci – nu e de mirare că am ajuns să le fac ”după ochi” și-mi ies ”ca la carte” de fiecare dată. Rețeta e simplă: ouă, făină, lapte, unt sau ulei de cocos, plus un praf de sare și unul de zahăr. Amestec toate aceste ingrediente până obțin consistența potrivită, după care încep operațiunea ”tigaie”.

Clătite cu brânză

… sau, cum le spun rușii, blinchiki. De fapt, acestea și sunt cele mai populare clătite la noi în casă. Le mâncăm la micul dejun sau la cină, alături de o cană de ceai. Umplutura se face din brănză proaspătă de vaci, un ou și un pic de sare. Testat, merge adaugat și stafide. Împăturite frumos, clătitele pot fi ținute la frigider 2-3 zile. Înainte de a le servi, se rumenesc în unt, în tigaie sau cuptor. Noi le devorăm cu smântână și dulceață. Neam-neam!

Cușma lui Guguță

Mor după acest desert  dulce-acrișor.  E vorba de clătite cu vișine îmbrăcate în cremă de smântână cu zahăr. O bucurie de desert! Și Guguță. Cine e Guguță? Și, mai ales, ce fel de cușmă poartă? E-he, Guguță e un faimos și năzbâtios personaj de peste Prut, inventat de scriitorul Spiron Vangheli. Îl recunoști după cușma (aka căciula) sa înaltă și călduroasă din blană de miel. Aaa, pardon! și după pozne, bine-intenționate, dealtfel. : ))

Cușma lui Guguță se face cu vișine în sucul lor (nu știu dacă se găsesc de cumpărat, eu mă aprovizionez de la mama) sau cu vișine proaspete (evident, fără sâmburi și stoarse de suc). Crema e simplă: smântână cu zahăr. Clătitele umplute se așează sub formă de piramidă (3, 2, 1 sau, de ce nu, într-o variantă mai generoasă). Fiecare strat se unge cu cremă, iar la final se poate orna cu ciocolată sau, cum se poate observa în poza mea, cu cacao.  Gustul e divin, iar cine nu mă crede, să meargă de urgență ”La Plăcinte” să se convingă.

Clătite cu dulceață

… sau cu miere, ciocolată, unt de arahide, înghețată, orice. Le știți, sunt peste tot. De obicei, noi apelăm la varianta aceasta când teancul de clătite e prea mare și râmân clătite neumplute. Sunt așa… cum spune vorba aceea, pe repede-înainte. 

Clătite cu dulceață

Dacă aveți nevoie de datalii legate de rețetă, cereți-mi-le. Fac rost, promit! 

Clătite fericite să avem!!! 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *