Bunele maniere la început de diversificare. O-ntreagă metodologie!
iMaMA

Bunele maniere la început de diversificare. O-ntreagă metodologie!

Diversificarea, ce moment! După două experiențe de acest gen, îmi permit să formulez câteva concluzii simple. Și-aș mai avea o notă de subsol: fără răbdare și umor nimeni nu supraviețuiește. Nimeni! 

La masă se vorbește!

Daaa, din plin! Nu suntem la grădiniță, deci putem să ne bucurăm din plin de conversație în timpul mesei. Ideal este să ne așezăm la masă când bebe este înfometat, dar suficient de odihnit pentru interacțiune. Îi putem povesti micuțului despre alimentul pe care urmează să-l mănânce și despre procesul mâncatului. Și… uite-așa, prindem doi iepuri deodată: îi captăm atenția și îl învățăm să asocieze cuvintele cu noile realități din viața sa.

Mâncărurile combinate – în aștepatare!

În primele luni ale diversificării bebe va primi câte un singur aliment nou la câteva zile. De regulă, în cursul unei săptămâni se introduc două, maxim trei alimente noi. În acest fel ne putem da seama la ce aliment este alergic, dar și care este gustul care îl atrage mai mult. Când observăm că mâncarea cu o singură componentă este bine tolerată, îi putem pregăti micuțului o masă din două componente, apoi din trei componete, etc.

Meniu variat, pentru un bebe răsfățat!

Hmm, e foarte posibil ca azi bebe să mănânce cu poftă din măr, iar mâine să-l refuze cu înverșunare. No panic, îi propunem cu drag o pară! Așadar, este indicat să-i oferim bebelușului mâncăruri noi și variate, prin rotație. E musai să ne păstrăm perseverența și creativitatea. Atunci când bebe se strâmbă la un aliment nou, va trebui să i-l prezentăm la un interval de câteva zile, preparându-l în forme diferite. Există multe șanse ca mai târziu să-l accepte, ba chiar să-i și placă.

Actorie, la datorie!

Dacă micuțul e reticent în a încerca noi gusturi și texturi, ar merita să ne punem în aplicare talentul actoricesc, jucând rolui unui gurmand autentic. Ce înseamnă asta? Să avem în farfurie mâncare de bebeluș, să mâncăm cu poftă din ea  (sau… cel puțin, să ne prefacem) și să exclamăm cât de nemaipomenită este aceasta. Aptitudinea micuțului de a imita, îl va determina să procedeze în același fel, iar în scurt timp va învăța să se bucure de masă.

Mâncare cu forța – niciodată!

Ține buzele strânse? Își închide strâns gurița? Întoarce ferm capul atunci când te apropii de el cu lingurița? Mda, e o situație tare enervantă și frustrantă, dar… asta e, las-o baltă și treci la următoarea activitate: joacă, somn, plimbare. Copilul poate fi ajutat să-și dezvolte o atitudine sănătoasă față de mâncare doar dacă îi respectăm apetitul și gustul. Să nu uităm: stomăcelul sugarului are dimensiunea propriului pumn, e posibil ca uneori să-i fie suficient doar câteva lingurițe.

Cina… cu modestie!

Mesele copioase înainte de somn nu-l vor face pe bebe să doarmă neîntrerupt toată noapte. Din contră. Ne putem ”trezi” cu anumite dezechilibre la nivelul sistemului digestiv și, implicit, cu risc de obezitate. Așadar, a se evita mâncărurile solide înainte de culcare și… atenție!, în această etapă, laptele continuă să fie cea mai importantă hrană, indiferent dacă e de mamă sau praf.

Evident că poate să mănânce singur!

Dacă micuțul explorator stă în funduleț și reușeste să apuce cu mânuțele diverse obiecte, înseamnă că se va descurca și cu mâncatul… de unul singur. Normal că nu o să nimerească gura din prima, evident că o să se murdărească mai mult decât o să se hrănească, dar… chiar și în aceste condiții nefavorabile pentru adultul din preajmă, copilul trebuie încurajat să mănânce singur, oferindu-i, în prima fază, bucățele de fructe sau legume zdrobite, iar mai târziu bucățele întregi.

Acestea fiind spuse, distracție plăcută la masă! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *